ELVÁLT SZÜLŐK ÉS MOZAIKCSALÁDOK KLUBJA

Szülőklub mozaikcsaládoknak

Időpont: 2017. március 25. (szombat 9-11 óriág)
A csoport létszáma max.: 10 fő.

Téma: Kapcsolati háló.
  - Probléma a társam gyerekével.
  - A párom nehezen jön ki a gyerekemmel.
  - Ott lakó és ingázó gyerekek nehézségei.
Ez csak vezérfonal. Mindenki hozhat saját témát is.)

Szülőklub díja: „ingyenes”. Szervízdíj: 1.500.-Ft.

Helyszín: Budapest, III. kerület, Vörösvári út 21.

Érdeklődés: Bieber-Nyíri Tünde (Klubvezető) Tel.: 0620-372-3631

A csoportos foglalkozások időpontjáról és helyszínéről a meglévő csoporttagoknak emailben küldünk értesítést.
Ha csatlakozni szeretnél, kérlek, írj magadról egy pár mondatos bemutatkozó levelet, melyben röviden fogalmazd meg, hogy milyen témák, információk érdekelnének.
A bemutatkozó levelet erre a címre küld el. csoportosforum@mozaikcsaladok.hu
Szívesen várunk a Facebook oldalon a klubtagok között.

Sok mozaikcsalád küzd kezdeti nehézségekkel. A leggyakoribb kérdések, problémák.

Az ilyen és hasonló problémákra keressük a legjobb megoldást ebben a klubban. Havonta találkozunk és beszélgetünk a mozaikcsalád nehézségeiről, sikerekről. Megosztjuk egymással gondjainkat, örömeinket, segítséget nyújtunk egymásnak, hiszen a klasszikus családban élők ezeket nem hiszem, hogy megértenék, ebben a helyzetben mások a szabályok. Nincs két egyforma ember, két egyforma család, két egyforma kapcsolat. A mozaikcsalád a klasszikustól alapjaiban eltérő, életközösség. Ebben a felállásban újra kell gondolni a család fogalmát, feladatát, céljait. Egyre több család kerül ilyen felemás helyzetben, hiszen két család rész szeretne új életközösséget kialakítani. Ez sokszor nem egyszerű feladat.
A mozaikcsaládoknak ki kell alakítaniuk saját önképüket, vagyis, hogy ők mások, mint a klasszikus családok. A klasszikus család együtt nő, míg a mozaikcsalád szinte egyből egy kész egészet alkot. Egy mozaikcsalád alapítása rendszerint akkora stresszel jár, hogy a családnak jókora rugalmasságra és rengeteg kreativitásra van szüksége, nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy megmaradjon. Eltérőek a kapcsolatformái, nem mindenkihez fűz vérszerinti kapcsolat. Mindehhez ezek a családok nagyon kevés segítséget kapnak, mivel sajátosságaikat, szerepeiket, funkcióikat és pozícióikat még mindig nem ismerik eléggé. Mások a szabályok és szabad és kell is másmilyennek lenniük.
A mozaikcsaládoknak sokszor óriási nehézséget jelent, hogy kimondják és lerendezzék a konfliktusaikat. Már megtapasztalták, hogy a konfliktusok a család fölbomlásához vezethetnek ezért félelem van bennük az ütközésektől. Különösen nagy nyomás alatt van a szülő, hogy jónak kell lennie, mindent jól kell csinálnia, mert attól fél, hogy új kapcsolata is kudarcot vallhat. A pótszülő, aki látatlanban magára vett egy anya illetve apa szerepet a mozaik családban, kényszerhelyzetben van, sikeresnek kell lennie, miközben gyakran azt érzékeli, hogy nem mindenki fogadja őt lelkesedéssel. Ekkor többnyire úgy érzi, hogy a párja cserbenhagyta, a bosszúságát azonban nem mutathatja ki, mert ő is tarthat a kapcsolat tönkremenésétől. Sokszor a nevelt gyerekek sem merik, kifejezni a konfliktusokat főleg a szülőkkel szemben mivel megélték már, hogy a veszekedés a család fölbomlásához vezetett. Ezen okok miatt nehéz az érintetteknek nyíltan megtárgyalniuk a problémáikat. Szakemberhez sem mernek fordulni, hiszen az egy hadüzenet lenne a közösség tagjaival szemben.
A Mozaikcsaládban Élők Klubja elsősorban abban szeretne segíteni, hogy a mozaikcsaládok megtanuljanak a klasszikus családi gondolkodás és problémamegoldás helyett egy a számukra teljesen új gondolkodást. A mozaikcsaládokat támogatni szeretnénk és hasznos, életszerű információval ellátni a rokoni szálak nélküli tartós életközösség sikeres felépítésében és harmonikus működtetésében.
A klub ülései révén a családok megtapasztalhatják, hogy problémáikkal nincsenek egyedül. Jó érzés egy olyan közösséghez, csoporthoz tartozni, ahol megerősítést kapunk a problémáinkra, meghallgatnak, nem nevetnek ki, és végre kibeszélhetjük magunkból az aggódásainkat, esetleges félelmeinket. A legfontosabb a megfelelő kommunikáció. Ne szégyelljünk szakemberhez fordulni segítségért. Sokan szakemberek segítsége nélkül is megbirkóznak a mozaikcsaládban előforduló nehézségekkel, de szívesen járnak hasonló gondokkal küzdő emberek társaságába, megerősítésért, tapasztalatszerzésért, információért. Bízom benne, ezek a találkozók segítenek nekünk. Segíthetünk egymásnak is megtalálni a kiutat a mozaikcsalád életének néha igen zavaros útvesztőiből.

Várom, olyan klubtagok jelentkezését, akik szívesen részt vennének ilyen találkozókon, beszélgetéseken. Várom, olyan mozaikcsaládok jelentkezését is, akiknek sikerült nagyobb probléma nélkül az új családalapítás és sikereiket, tapasztalataikat elmesélnék a klub ülésein. Szívesen megosztjuk élményeinket olyanokkal, akik válás előtt állnak, vagy csak tervezik mozaikcsaláddá alakulásuk lehetőségeit. Nem utolsó sorban hozzátartozókat, a család kültagjait is szeretettel fogadjuk.