ELVÁLT SZÜLŐK ÉS MOZAIKCSALÁDOK KLUBJA

MOZAIKJOG

Vajon hány pár gondolkozik el egy összeköltözés esetén a tulajdonjogokról, öröklésről? Főleg, ha valamelyiküknek esetleg mindkettejüknek van már gyermekük. Vajon hányan tesznek lépéseket ebben az ügyben? Mivel a klasszikus család felállásra vagyunk kódolva, több mint valószínű, hogy nem gondolkodunk a témán. Nagy hiba!! Hogy csak néhányat említsek.

Feri és Anna úgy döntenek, hogy három év együtt járást követően összeköltöznek. Ferinek van az első házasságából egy kislánya, aki a hétvégéket az apjánál tölti. Anna eladja a lakását és a két gyerekével Feri 4 szobás családi házába költöznek. A lakás árából felújítják Feri házát, hogy immár 3 gyerekkel is kényelmesen elférjenek. Anna a megmaradt pénzből új autót vesz magának. A boldogság nem tartott sokáig, Ferit autóbaleset éri, meghal. A házat Feri gyermeke örökli. A felújításról a számlák Feri nevén voltak, mert így elszámolhatta a vállalkozásában. Anna nem tudja bizonyítani, hogy a felújítás költségeit ő állta. Vajon mi lesz Annával és a két gyerekével? Költözniük kell, de hova? Csak egy autójuk van.

Géza és Juli közös lakásban kezdte életét. A lakást 1/3, 2/3 arányban vásárolták Géza javára. A szerződésben Géza javaslatára mégis 1/2-1/2 arányban lett meghatározva a tulajdonjog. Egy év múlva Juli szeretett volna kilépni a kapcsolatból. A lakást szerette volna eladni, és követelte a szerződésben leírt 1-ed tulajdonrészt. Jogilag követelheti, de vajon mit szól hozzá Géza?

Ákos és Vera autóbalesetben meghalnak. A házukat 3 gyerek örökli. Anna 39 éves, ő Ákos első házasságából született lánya, Zsolt 37 éves, Vera első házasságából született fia és a 17 éves Botond, aki Ákos és Vera közös gyermeke. Ákos és Vera sokat segített felnőtt gyerekeik Anna és Zsolt életkezdésében, egyetemi tanulmányok, első lakás, autó. Anna most mégis követeli az örökség 1/3 részét. Jogilag jár neki. Mi történik Botonddal, hiszen ő még kiskorú?

Ezek a példák is azt bizonyítják, hogy mozaikcsaládként jobban be kell magunkat, de főleg gyerekeinket biztosítani. Klasszikus családi beállítottságunk miatt eszünkbe sem jut, hogy milyen anyagi veszélyeket, későbbi problémákat előzhetnénk meg, ha előrelátóak lennénk. Tudom, nem egyszerű a nagy boldogság kellős közepén arról beszélgetni, hogy mi lesz, ha ez a kapcsolat sem sikerül és elválunk, vagy ki mit fog betenni a közös kasszába, hogyan és ki fizeti a kialakult új család költségeit és mi lesz, ha megélhetési gondok merülnek fel. Klasszikus családban egyeneságon történik az öröklés, a szülők vagyonát a gyerekek öröklik és még ebben az esetben is lehetnek jogi viták. Klasszikus családban, ha valamelyik szülő megbetegszik, munkanélkülivé válik, automatikusan a másik szülő lesz a családfenntartó. Ha netán valamelyik szülő meghal, szülőtársa haszonélvezettel lakik tovább a lakásban. De, mozaikcsaládként ezek a dolgok nem így működnek. Ha társad meghal a gyereke az örökös, nem te, és a lakásban sem biztos, hogy ott maradhatsz. Itt, gond lehet az is, ha valamelyik fél kiesik a munkából. A másiknak kötelessége fizetni társa gyerektartását? Klasszikus családban is okozhat konfliktust, hogy a gyerek elmehet e táborozni, van e rá keret? A szülők gyakran vitázhatnak a pénz beosztásának álltaluk helyesnek vélt módján. Ha klasszikusék problémáznak, mi lehet mozaikéknál? Főleg, ha mindkét félnek van gyereke, és még bonyolultabbá teheti a dolgot a közös gyermek is. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy vállaljátok fel az esetleges kellemetlennek tűnő beszélgetést, és előre tisztázzátok a pénzügyi helyzeteteket és minél hamarabb állítsatok fel saját szabályokat. Érdemes jogász, ügyvéd segítségét is kérni.