ELVÁLT SZÜLŐK ÉS MOZAIKCSALÁDOK KLUBJA

Születés Hete

Új család születik
Válás után-Mozaikcsalád c. előadást tartottunk a Születés Hete országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozat keretein belül a pesterzsébeti MackósKuckó BabaMama Ház felkérésére és szervezésében.
Az előadás lehetővé tette, hogy bemutatkozzon a Mozaikcsaládban Élők Klubja. Az érdeklődők megismerjék működésünket, tevékenységünket, ismertessük céljainkat. Bemutattuk a mozaikcsaládok kialakulásának előzményeit, kezdeti nehézségeit, jó működésük feltételeit. Az érdeklődőkkel folytatott beszélgetés is megerősített abban, hogy milyen sok mozaikcsaládban élő ember nem is tudja, hogy azaz életközösség melyben élnek mozaikcsalád. A mozaikcsalád kifejezés nincs a köztudatban. Ez is azt mutatja, hogy sem a társadalom, sem az emberek nem tesznek különbséget klasszikus és mozaikcsalád között.
Magyarország nem tartja számon, és talán nem is kíváncsi rá, hogy mennyi gyereket érint ez az újnak nem mondható életközösség. Más sem bizonyítja ezt jobban, mint az idei népszámlálás. A kérdőívben összevonták a vérszerinti és a nevelt gyerekeket. Tehát, ha a gyerek két felnőttel él, akkor megnyugodhatunk, mert családban nevelődik. A társadalom is azt várja el tőlük, hogy klasszikus családként éljék az életüket és talán ezt a mozaikcsaládban élők el is hiszik. Akarva-akaratlanul is arra vágynak, hogy mozaikcsaládos felállással, de klasszikus formában éljék mindennapjaikat, pedig ez nem ilyen egyszerű. Ezzel az elvárással és megfelelni akarással nagy teher nehezedik a mozaikcsaládokra. Ezzel a irreális elvárással nem tud a mozaikcsalád jól működni.
Meg kellene érteni és értetni, hogy a mozaikcsalád sem összetételben, sem szerepeiben, sem egymáshoz fűződő kapcsolataiban nem hasonlít a klasszikus családhoz. Akkor hogyan is funkcionálhatna és működhetne klasszikus nézetben, felfogásban. A mozaikcsaládban a gyerek vérszerinti rokona az anyja/apja/ a szülő társához és annak gyerekeihez semmilyen kapcsolat nem fűzi, csak a szüleik barátsága. Ez még nem is nevezhető kapcsolatnak, csak egy élethelyzetnek.
Ezt ki kell találni, ki kell alakítani saját önképét, vagyis, hogy ők mások, mint a klasszikus családok. A klasszikus család együtt nő, míg a mozaikcsalád szinte egyből egy kész egészet alkot. Egy mozaikcsalád alapítása rendszerint akkora stresszel jár, hogy a családnak jókora rugalmasságra és rengeteg kreativitásra van szüksége, nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy megmaradjon. Eltérőek a kapcsolatformái, nem mindenkihez fűz vérszerinti kapcsolat. Mindehhez ezek a családok nagyon kevés segítséget kapnak, mivel sajátosságaikat, szerepeiket, funkcióikat és pozícióikat még mindig nem ismerik eléggé. Mások a szabályok és szabad és kell is másmilyennek lenniük. Az otthon fogalma is mindenkinek mást jelenthet. A családról alkotott elképzelések annyira különböznek, hogy akár még a testvérek sem gondolkodnak ugyanúgy róla. Előfordulhat tehát, hogy minden családtagnak teljesen más családkép él a fejében. Képzeljük csak el, milyen bonyodalmakhoz vezet, ha a családunk és otthon fogalmak mindenkinek mást és mást jelentenek. Remekül el lehet így beszélni egymás mellett, akár észrevétlenül is.
A mozaikcsaládoknak sokszor óriási nehézséget jelent, hogy kimondják és lerendezzék a konfliktusaikat. Már megtapasztalták, hogy a konfliktusok a család fölbomlásához vezethetnek ezért félelem van bennük az ütközésektől. Különösen nagy nyomás alatt van a szülő, hogy jónak kell lennie, mindent jól kell csinálnia, mert attól fél, hogy új kapcsolata is kudarcot vallhat. A pótszülő, aki látatlanban magára vett egy anya illetve apa szerepet a mozaik családban, kényszerhelyzetben van, sikeresnek kell lennie, miközben gyakran elég korán azt érzékeli, hogy nem mindenki fogadja őt lelkesedéssel. Ekkor többnyire úgy érzi, hogy a párja cserbenhagyta, a bosszúságát azonban nem mutathatja ki, mert ő is tarthat a kapcsolat tönkre menésétől. Sokszor a nevelt gyerekek sem merik, kifejezni a konfliktusokat főleg a szülőkkel szemben mivel megélték már, hogy a veszekedés a család fölbomlásához vezetett. Ezen okok miatt nehéz az érintetteknek nyíltan megtárgyalniuk a problémáikat. Szakemberhez sem mernek fordulni, hiszen az egy hadüzenet lenne a közösség tagjaival szemben.
A Mozaikcsaládban Élők Klubja elsősorban abban szeretne segíteni, hogy a mozaikcsaládok megtanuljanak a klasszikus családi gondolkodás és problémamegoldás helyett egy a számukra teljesen új gondolkodást. A mozaikcsaládokat támogatni szeretnénk és hasznos, életszerű információval ellátni a rokoni szálak nélküli tartós életközösség sikeres felépítésében és harmonikus működtetésében.