ELVÁLT SZÜLŐK ÉS MOZAIKCSALÁDOK KLUBJA

BEMUTATKOZÁS

Az Elvált szülők és Mozaikcsaládok klubja 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy információval, tanácsadással, csoportos fórumok, tréningek lebonyolításával segítse, támogassa az elvált emberek és az újrakezdő mozaikcsaládok, számukra újfajta élethelyzetét.

Évente több tízezer olyan férfi és nő van, aki úgy dönt, hogy le akarja zárni párkapcsolatát és el szeretne válni. Minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, és hogy milyen egyszülős családban élni. Hiába van rengeteg válás, sokkal több információra és tudásra, nagyobb társadalmi érzékenységre lenne szükség ahhoz, hogy ne érezzék úgy sokan, hogy szégyellniük, titkolniuk kell a velük történteket.

Mozaikcsalád

Mozaikcsaládnak nevezzük azt a családot, amikor legalább az egyik felnőttnek van az előző házasságából gyermeke. Megjelenik a mozaik-anya és a mozaik-apa szerepkör, illetve lehetnek féltestvérek. Magyarországon az ezredfordulót megelőző években átlagosan 40-45 ezer házasságkötés történt, és valamivel több, mint feleannyi válás. A kötések száma minden évben csökken, a válásoké emelkedik. Becslések szerint ma a háztartásoknak legalább a harmada mozaik-jellegű, és több százezer kiskorú gyermek él mozaikcsaládban.


Bieber-Nyíri Tünde
Családi és párkapcsolati tanácsadó

Itt az ideje hát, hogy a mozaikcsaládot elismerjék a mai kor bevett együttélési formájának. Sok mozaikcsaládban élő ember nem is tudja, hogy azaz életközösség melyben élnek mozaikcsalád. A mozaikcsalád kifejezés nincs a köztudatban. Ez is azt mutatja, hogy sem a társadalom, sem az emberek nem tesznek különbséget klasszikus és mozaikcsalád között. A társadalom is azt várja el tőlük, hogy klasszikus családként éljék az életüket és talán ezt a mozaikcsaládban élők el is hiszik. Akarva-akaratlanul is arra vágynak, hogy mozaikcsaládos felállással, de klasszikus formában éljék mindennapjaikat, pedig ez nem ilyen egyszerű. Ezzel az elvárással és megfelelni akarással nagy teher nehezedik a mozaikcsaládokra. Ezzel az irreális elvárással nem tud a mozaikcsalád jól működni. Meg kellene érteni és értetni, hogy a mozaikcsalád sem összetételben, sem szerepeiben, sem egymáshoz fűződő kapcsolataiban nem hasonlít a klasszikus családhoz. Akkor hogyan is funkcionálhatna és működhetne klasszikus nézetben, felfogásban. Segíteni és támogatni kell a mozaikcsaládok tagjait, hogy megtalálják családon belüli helyüket, szerepüket.A klub lehetőséget biztosít mindenkinek, bármilyen családi környezetben is éljen egyéni konzultációra és csoportos foglalkozásokon való részvételre.
Építsünk védőhálót magunk és családunk köré! Helyezzünk nagyobb hangsúlyt a lelkünk egészségének, harmóniájának gondozására. Érezzük szükségét annak, hogy háziorvosunk, ügyvédünk, pénzügyi tanácsadónk, személyi edzőnk mellett legyen, „családi, párkapcsolati tanácsadónk” is.

1970-ben születtem. 1996 óta élek a második házasságomban. Nekem kettő, a férjemnek egy gyermeke van az első házasságunkból. Összeköltözésünkkor mindhárom gyerek óvodás volt. Ma már felnőttek. 14 év együttélés után házasodtunk össze és vállaltunk gyermeket. 2010-ben kisfiunk született. A sikeres együttélésért sokat küzdöttünk. Az összecsiszolódás nekünk sem ment zökkenőmentesen. Szakmailag is és élethelyzetemből kifolyólag érzelmileg is közel kerültem az elvált emberek, mozaikcsaládok mindennapi gondjainak megértéséhez és ítélkezés nélküli elfogadásához. Családpedagógiai végzettségemre építve sajátítottam el a mediáció és a coaching módszerét az Umathum Mediátor Akadémia képzésein. Folyamatosan bővítem ismereteimet különböző tanfolyamokon és képzéseken. A személyi és családi tanácsadás, mediáció, coaching mellett válást feldolgozó csoportokat és kommunikációs tréningeket vezetek. Párok és családok életvezetési problémáinak kezeléséhez szeretnék egy szélesebb látásmódot biztosítani, melynek segítségével mindenki találhat a maga és családja számára egy életszerű megoldást.